5 неща, в които вярваме

Клиентът не трябва да бъде зависим от студиото за уеб дизайн, което е създало сайта

Когато създаваме сайта Ви, го правим така, че по никакъв начин да не бъдете зависими от нас. Например, ще регистрираме домейна и хостинг акаунта с вашия имейл, а не с наш. След завършването на сайта Ви предоставяме пълен архив на изработеното, както и сорс кодовете на графичните изображения, които сме използвали. Ако при изработката сме използвали материали с авторски права, Ви предоставяме лицензните им номера, с които сме ги закупили.

Клиентът трябва да бъде информиран за плюсовете и минусите на идеите си по отношение на сайта

Ние не сме безмълвни технически изпълнители на уебсайтове. Вярваме, че причината за да се обърнете към нас не е че искате да имате сайт – целта ви е да развивате бизнеса си с помощта на интернет маркетинга. Смятаме че опитът ни би могъл да ви бъде от полза – затова в процеса на работата ни вие постоянно трябва да получавате идеи, мнения и съвети за това по какъв начин е най-добре да бъде изработен сайтът ви.

Клиентът винаги трябва да получи по-високо качество, отколкото е поискал изрично

Трябва да направим нещата, които са полезни за сайта ви, дори и да не сте се сетили да ги поискате. Например, ако сайтът ви е насочен към страните от Европейския съюз, ние ще използваме технологии, осигуряващи еднаква скорост на зареждане, независимо от кой край на света е посетителя. Защото знаем, че това ще ви помогне при класирането в Гугъл, което от своя страна ще увеличи посещенията в сайта.

Никога няма да сме напълно доволни от сайтовете, които изработваме на клиентите си.

Когато разглеждаме сайтовете които сме създали до сега, се измъчваме от мисълта че е можело и по-добре да се справим. Идват ни нови идеи за съдържанието, функциите и дизайна им. Затова се стремим във всеки нов сайт да вложим от опита, който сме получили от предходния.

Трябва да обичаш нещата, които създаваш.

Идентифицираме се с всеки сайт, който правим. Представяме си как е завършен, как бъдещият посетител го разглежда внимателно, чете текстовете и го харесва достатъчно много, за да се обади на клиента ни. Представяме си в детайли как все повече посетители звънят на клиента ни и как той започва да оценява мисълта и усилията, които сме вложили в проекта му.

Всичко това ни помага да се справяме по-добре с работата ни, а като бонус – наистина да я харесваме.