Какво отличава професионалния сайт от аматьорския?

професионален уебсайт

Разработване на уеб сайт – основни принципи

Развитието и усъвършенстването на Интернет е причината, поради която се появяват огромни разлики в сайтовете, тъй като тенденциите в уеб дизайна се променят много бързо, както и визуалния облик на сайтове. Съвременните тенденции използват най-новите концепции за уеб дизайн, включващи творческа типография, привличане на внимание и допълващи основния дизайн. При изработване на професионален сайт се спазват следните основни принципи:

 • Качество на дизайна – едно от основните изисквания към сайта. Изработка на уеб сайт означава, че дизайнът не е само външната красота, но и правилно, технически грамотно разполагане на блокове, удобство при ползване, индивидуалност, креативност и съвременност.
 • Адаптивен дизайн. Адаптивният дизайн осигурява правилното показване на съдържанието на сайта на всяко устройство – от стационарен компютър до смартфон, без да се свалят специални приложения.
 • Минимализъм – общ принцип в създаването на професионални сайтове. “Колкото по-малко, толкова по-добре”, “Колкото по-просто, толкова по-яко” за създаването на стилен продукт, съответстващ на най-новите тенденции.

Мислим, че всеки дизайнер и дори много от опитните потребители днес могат без особени трудности да видят разликата между съвременен, професионален сайт и такъв, направен лаишки и преди пет или седем години.

Изработка на сайт по поръчка – преимущества при работа с професионалисти

Да се разработи проект за сайт от отговорен професионалист ви гарантира ясно и достъпно представяне на вашата компания, фирма, нейните стоки или услуги. Лесна навигация и ясна структура, без излишни елементи, неясни заглавия или раздели – предимството в очите на потребителите е безспорно, но далеч не е единственото.

Параметри на добрия професионален дизайн на уеб сайт

Потребителите оценяват по стандартната опция – просто им харесва или не, а на това решение влияят чисто лични интереси и възгледи. Красотата е субективно понятие. Човек винаги обръща внимание на дизайна на сайта. От качеството на оформлението често зависи посещаемостта, а оттам и успеха на създадения проект. Основна цел: създаване на качествено съдържание и дизайн.

Естетичността главен параметър ли е на добрия сайт?

Всъщност, вярата, че сравнително красивият дизайн е достатъчен за масово популяризиране, е леко измислена истина. Нито един сайт няма да стане популярен само заради добрата си изработка и красив дизайн, ако е с оскъдно съдържание и му липсват маркетингови задачи.

А именно:

 • правилен подбор на цветови комбинации;
 • удобен шрифта за четене, публикувани на качествен фон, който не дразни зрението;
 • в текстовете не трябва да присъстват правописни и/или пунктуационни грешки;
 • отсъствие на “тежки изображения”, над 200 килобайта, което може да намали скоростта на зареждане на страниците, както и други критерии, които влияят на качеството на изпълнение.

как да се разграничи любителски сайт от професионален?

Истинският професионалист изпълнява работа по създаване на нов сайт безупречно, отчитайки неговото възпроизвеждане с различни браузъри. Дизайнерът извършва проучване и определя най-подходящия вариант.

При създаване на сайт обикновено целта е привличане на купувачи, потребители на стоки или услуги. Доверявайки се на професионалисти, може да бъдете сигурни в пълното решаване на поставената цел. Уеб дизайнерът провежда мониторинг на поведението на потребителите, които посещават сайта. Това позволява на специалиста разработване на индивидуален и подходящ за вас дизайн за постигане на желаната цел. Създаване на толкова изпипан проект от неквалифициран специалист едва ли ще е по силите му. Разработването на уеб дизайн е доста трудно.

Препоръчваме ви да използвате услугите на професионални уеб разработчици и дизайнери.

Нека видим и по кои показатели ще различите професионалния сайт от аматьорския.

Много “професионалисти” създават некачествени сайтове, отрицателните страни на които се забелязват дори и от неопитния потребител. Основните характеристики на аматьорския сайт и чести грешки са:

 • прекалено ярки цветове, липсва съчетаване на цвета на фона с текстовата информация или със заглавията;
 • множество анимации и рамки;
 • нестандартен шрифт и големи пасажи, написани в курсив;
 • твърде голямо рекламно попълване на сайта, което също отблъсква потребителите;
 • допуснати грешки в текста – създават впечатление за ниско ниво, несериозност на автора, а това значи и недоверие във вас като собственик на сайта и фирма/компания;
 • прекалено претрупване с картинки и видеа;
 • безинтересни теми, лошо качество на стила и структурата на статиите в сайта.

Добрият сайт просто понякога е достатъчно да се разграничи от лошия само за няколко секунди!

Разходите за професионален сайт се изплащат в адекватни срокове. След малък период от време един нов сайт с добър уеб дизайн ще донесе много по-голяма полза от аматьорския.